LIAM NEESON

Koko nimi: Liam Neeson
Kotikaupunki: Ballymena, UK
Syntymäpäivä: 7. kesäkuuta 1952

Biografia:
Irlantilainen Liam Neeson halusi alun perin opettajaksi. Sen sijaan hän liittyi Belfast Lyric Players -teatteriin, jossa hän teki näyttelijädebyyttinsä.

Neeson sai suuren murtonsa, kun hänet valittiin Oskar Schindleriin Stephen Spielbergin Oscar-palkitussa elokuvassa Schindler’s List. Neeson on työskennellyt useissa projekteissa vaimonsa Natasha Richardsonin kanssa, mukaan lukien vuoden 1984 TV-minisarja Ellis Island, ennen hänen kuolemaansa maaliskuussa 2009. Neesonilla ja Richardsonilla on kaksi lasta.

Henkilökohtaiset tiedot

strong>
Koko nimi Liam John Neeson
Syntynyt 7. kesäkuuta 1952 (70-vuotias)
Ballymena, Antrimin kreivikunta, Pohjois-Irlanti
>Kansallisuus Pohjois-Irlanti Irlanti
Asuinpaikka Lontoo Muokkaa Wikidatassa
Uskonto Katolilaisuus Muokkaa Wikidatassa
Isä Barney Neeson Muokkaa Wikidatassa
Äiti Katherine (?) Muokkaa Wikidatassa
Aviopuoliso Natasha Richardson (s. 1994–2009; hänen kuolemansa)
Lapset 2
Opiskelupaikka St Patrick’s College, Queen’s University Belfast Muokkaa Wikidataa
Ammatti Näyttelijä
Aktiivinen vuodet 1978 – nykypäivään
Roolit Oskar Schind ler Schindlerin listalla

Ehdotukset ja palkinnot
Ehdokkaat parhaan miespääosan Oscar-palkinnon saaja (9. helmikuuta 1994)
Tony Award parhaasta miespääosasta näytelmässä (1993, 2002)
Satelliittipalkinto parhaasta miespääosasta – elokuva (2005)
Independant Spirit -palkinto parhaasta miespääosasta (2005)
BAFTA-palkinto parhaasta miespääosasta (1994)
Draama Desk -palkinto erinomaisesta näyttelijästä elokuvassa Näytelmä (2002)
Phoenix Film Critics Society -palkinto parhaasta näyttelijästä (2004)
Golden Globe -palkinto parhaasta miespääosasta – draama (1993, 1996, 2004)
European Film Award – People’s Choice Award parhaasta eurooppalaisesta elokuvasta (2011)
Kultainen vadelma -palkinto huonoimmalle miessivuosalle (2012)
MTV-elokuvapalkinto parhaasta taistelukohtauksesta (2000) Muokkaa Wikidatassa
Brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunniaupseeri (31. joulukuuta 1999)
Theatre World Award (1993)
Parhaan miespääosan Volpi Cup (1996)
Kultainen leijona (1996)

Drama League -palkinto
Los Angeles Film Critics Associationin parhaan miespääosan palkinto (2004)

Liam Neesonin suloisimmat lainaukset edesmenneestä vaimostaan Natasha Richardsonista vuosien varrella
Elämän rakkaus. Liam Neesonin ja Natasha Richardsonin suhde oli jotain aivan kuin elokuvasta – ja vaikka Richardson kuoli vuonna 2009, Neeson ei ole koskaan lakannut laulamasta ylistystä.

Taken-näyttelijä ja Parent Trap -tähti tapasivat vuonna 1993 työskennellessään Broadwayn Anna Christie. Richardson oli tuolloin naimisissa tuottaja Robert Foxin kanssa, mutta hänen kemiansa Pohjois-Irlannin syntyperäisen kanssa oli molemmille kiistaton. Vaikka Richardson kutsui suhteensa alkua Neesonin kanssa “huonoksi ajoitukseksi”, koska hänen avioliittonsa oli päättymässä samanaikaisesti, hän ei antanut sen vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa.

“Ilmeisesti rakastuin häneen hyvin paljon hänet”, Cabaret-tähti, joka lopetti avioliiton Foxin kanssa pian esityksen päätyttyä, kertoi Daily Newsille maaliskuussa 2009 julkaistussa haastattelussa. Hän paljasti myös, että Neesonin historialla naisten miehenä ei ollut hänelle merkitystä. “Olen iloinen, että naiset rakastuvat häneen, koska tiedän miksi”, Richardson sanoi.

Heidän pyörremyrskynsä lähti liikkeelle sen jälkeen, kun Richardson lensi Puolaan Neesonin kuvattaessa Schindlerin listaa saatuaan syntymäpäiväkortti näyttelijältä. Palattuaan Yhdysvaltoihin pariskunta osti maalaistalon New Yorkin osavaltiosta, ja heinäkuussa 1994 he solmivat kiinteistönsä. Asylum-näyttelijä yllätti sulhanen serenadilla heidän häälaulustaan, Van Morrisonin “Crazy Love” juhlien aikana.

Joulukuussa 1994 nuoriparien ensimmäinen yhteinen elokuva Nell saapui teattereihin kuuden kuukauden kuluttua. myöhemmin heistä tuli vanhempia, ja he toivottivat poikansa Micheálin tervetulleeksi kesäkuussa 2015. Heidän poikansa Daniel syntyi seuraavana vuonna. Tragedia kuitenkin iski maaliskuussa 2009, kun brittinäyttelijä kaatui laskeutuessaan alas aloittelijan rinteeseen Mont Tremblantilla ollessaan hiihtolomalla Kanadan Québecissä pariskunnan vanhimman pojan kanssa. Hän löi päänsä ilman kypärää ja hänet tuotiin takaisin huoneeseensa sen jälkeen, kun hänen kerrottiin kieltäytyneen lääkärin hoidosta.

“Puhuin hänen kanssaan ja hän sanoi: ‘Voi, rakas, olen törmännyt lumi.’ Näin hän kuvaili sitä”, Neeson muisteli Anderson Cooperin haastattelussa 60 Minutesille vuonna 2014. Vaikka hänestä tuntui hyvältä aloittaa, näyttelijä oli kärsinyt traumaattisen aivovamman kaatuessaan ja hänet vietiin myöhemmin Montrealin sairaalaan. Kun hänen miehensä saapui, hänelle kerrottiin, että hän oli aivokuollut ja hänellä oli elantonsa.

“Menin hänen luokseen ja kerroin hänelle, että rakastan häntä”, Love Actually -tähti selitti. “[Minä] sanoin:” Kultaseni, et palaa tästä. Sinä löit päätäsi. Se on – en tiedä kuuletko minua, mutta se on – tämä on mennyt alas. Ja tuomme sinut takaisin New Yorkiin. Kaikki perheesi ja ystäväsi tulevat. Ja se oli enemmän tai vähemmän.”

Kuolemansa jälkeen 18. maaliskuuta 2009 Neeson on pitänyt itsensä kiireisenä töissä ja ollut suhteellisen hiljaa menetyksestään. Kun hän on puhunut rakkaudestaan, se on rakastanut sitä, mitä heillä oli yhdessä 15 vuoden ajan.

“He sanovat, että vaikein asia maailmassa on menettää joku, jota rakastat”, kahden lapsen isä sanoi. Facebook-viesti vuonna 2016. ”Vaimoni kuoli odottamatta. Hän toi minulle niin paljon iloa. Hän oli kaikkeni.” Vieritä alas nähdäksesi kaikki, mitä Neeson on sanonut edesmenneestä vaimostaan ja heidän yhteiselämästään ennen tämän ennenaikaista kuolemaa.

Surullinen
“Se on surun outoa. Et voi valmistautua siihen. Luulet itkeväsi ja selviäväsi siitä. Teet ne suunnitelmat, mutta ne eivät koskaan toimi”, hän kertoi Esquirelle maaliskuussa 2011. ”Se osuu sinuun keskellä yötä – no, se osuu minuun keskellä yötä. Olen ulkona kävelemässä. Olen melko tyytyväinen. Ja se on kuin yhtäkkiä, buumi. Tuntuu kuin olisit juuri tehnyt sen rinnassasi.”

Rakkaus ensisilmäyksellä
”Hän oli säteilevä kaunotar”, Neeson kertoi Anderson Cooperille vuonna 2014 eräässä 60 minuutin haastattelu Richardsonin kanssa työskentelystä Broadwaylla. “Joo, kaskadihiukset. Minä muistan. Siellä oli – se oli hyvin, hyvin houkuttelevaa.”

Kemia ja yhteys
”Minulla ei ole koskaan ollut sellaista räjähtävää kemian tilannetta näyttelijän tai näyttelijän kanssa ”, näyttelijä muisteli aikaa lavalla Richardsonin kanssa vuoden 1993 elokuvassa Anna Christie. ”Hän ja minä olimme kuin [Fred] Astaire ja [Ginger] Rogers. Meillä oli juuri tällaista upeaa tanssia – ilmaista tanssia lavalla joka ilta.”

Äiti kaikille
Taken-näyttelijä paljasti, että hänen edesmennyt vaimonsa oli kaikkien talonmies. , koko avioliiton ja yhteisen ajan. “Hän välitti kaikista. Hänellä on – hänellä on äidillinen vaisto”, hän kertoi Cooperille. “Ja hän teki illallisia kaikille ja piti vain huolta meistä kaikista. Sinä tiedät?” Neeson lisäsi, että hän “näki aina lasin puoliksi tyhjänä”, kun taas Richardson “näki sen puoliksi täynnä”.

Karkea todellisuus
Parent Trap -näyttelijän poismenon jälkeen Neeson paljasti, että “se ei ollut koskaan todellista” hänelle, että hän ei tulisi takaisin. ”New Yorkin asunnossamme on nyt aikoja, jolloin kuulen oven avautuvan, varsinkin parin ensimmäisen vuoden aikana, hän pudotti aina avaimet pöydälle. Sano “Hei?”, hän muisteli 60 minuutin haastattelussa. “Joten aina kun kuulen tuon oven avautuvan, luulen silti kuulevani hänet. Ja sitten se – suru on kuin – se iskee sinuun. Se on kuin aalto. Saat vain tämän syvän epävakauden tunteen. Tuntuu kuin kolmijalkaiselta pöydältä. Yhtäkkiä sinä vain – maapallo ei ole enää vakaa. Ja sitten se menee ohi ja tulee harvemmaksi, mutta saan sen silti joskus.”

Rakkaat muistot
Vuonna 2016 Schindler’s List -tähti muisteli Richardsonia sosiaalisessa mediassa julkaistussa viestissä , kirjoittaa: “He sanovat, että maailman vaikein asia on menettää joku, jota rakastat. Vaimoni kuoli yllättäen. Hän toi minulle niin paljon iloa. Hän oli minun kaikkeni.”

Hän pohdiskeli lähes kaksi vuosikymmentä kestänyt romanssinsa näyttelijän kanssa Facebook-viestissä ja lisäsi: “Ne 16 vuotta hänen miehensä opetti minulle kuinka rakastaa ehdoitta. Meidän täytyy pysähtyä ja olla kiitollisia puolisoistamme. Koska jonain päivänä, kun katsot ylös puhelimestasi, niitä ei enää ole siellä. Opin todella ennen kaikkea: elä ja rakasta joka päivä kuin se olisi viimeinen. Koska jonain päivänä se on.”