44 Hämmentäviä faktoja OJ Simpsonin oikeudenkäynnistä

“Vuosisadan oikeudenkäynti” tunnetaan yleisesti. OJ Simpsonin oikeudenkäynti oli yksi Yhdysvaltojen historian julkisuudellisimmista oikeustapauksista ja yksi 1990-luvun määrittelevistä kulttuurimuistoista. Koko maailma seurasi, kuinka jalkapallotähti, josta tuli syytetyksi tappaja, muuttui sankarista nollaan, autotahdista aina kiistanalaiseen tuomioon. Tässä on 44 koettelevaa faktaa OJ Simpsonin oikeudenkäynnistä.

OJ Simpsonin oikeudenkäynnin tosiasiat

44. Jalkapallotähti
Ennen kiistan alkua OJ Simpson vietti 11 vuotta NFL:ssä juoksijana ja hänet valittiin jopa Pro Football Hall of Fameen vuonna 1985.

43. Draama ennen draamaa
Simpson ei ollut vain kuuluisa jalkapalloilijana – hän oli myös aloittanut uran elokuvatähdenä jäätyään eläkkeelle urheilusta. Hän esiintyi useissa elokuvissa, erityisesti Naked Gun -trilogiassa.

42. Kuka, mitä, missä, milloin
Kaksi henkilöä, joita Simpson syytettiin murhasta, olivat hänen entinen vaimonsa, 35-vuotias Nicole Brown Simpson, ja hänen ystävänsä, 25-vuotias tarjoilija Ronald Goldman.

41. Miten se alkoi
Nicole Brown muutti lapsena Kaliforniaan Saksasta perheensä kanssa. Hän tapasi Simpsonin ensimmäisen kerran työpaikallaan, ja he jatkoivat suhdetta Simpsonin edellisen avioliiton päättymisen jälkeen. Huhuttiin, että heidän suhteensa oli kivinen ja että Brown oli aiemmin yrittänyt hakea avioeroa. Vuonna 1989 Simpson ei kiistänyt syytettä puolison hyväksikäytöstä. He erosivat vuonna 1992.

40. Ystävä
Rouva Simpsonin lisäksi toinen uhri oli mies nimeltä Ron Goldman, joka oli ravintolan tarjoilija ja Nicole Brownin ystävä. Useimmat heidät tunteneiden ihmisten raportit väittävät, että heidän suhteensa ei ollut muuta kuin ystävyyttä, huolimatta siitä, että jotkut muutoin ovat olleet olemassa.

39. Nöyrä alku
Oikeudenkäynnin puheenjohtaja Lance Ito oli japanilaista syntyperää ja hänen vanhempansa oli sijoitettu internointileireille toisen maailmansodan aikana, vain muutama vuosi ennen Lancen syntymää. Kuka olisi voinut aavistaa, että vain viisikymmentä vuotta myöhemmin heidän poikansa on auktoriteetti niin suuressa historiallisessa hetkessä?

38. Dream Team
Simpsonin puolustuksen puolesta työskennellyt lakitiimi kutsuttiin “Dream Teamiksi”, koska hänen puolestaan koottiin useita korkean profiilin ja hyvämaineisia lakimiehiä. Yhdeksän hengen joukkoon kuului sellaisia nimiä kuin Robert Shapiro, F. Lee Bailey, Johnnie Cochran, Alan Dershowitz ja Robert Kardashian. Ja kyllä, se on Kardashian, kuten Kimissä, Khloessa ja Kourtneyssa.

37. Johdon muutos
Vaikka Johnnie Cochran muistetaan parhaiten Simpsonin lakitiimin kasvona, hän ei itse asiassa ollut alkuperäinen johtaja. Hän otti tehtävän Robert Shapirolta oikeudenkäynnin aikana. Vaikka kaksi asianajajaa pelasivat viileästi oikeudenkäynnin aikana, Shapiro sanoi myöhemmin haastatteluissa kovia sanoja, että hän ei enää koskaan tekisi yhteistyötä Cochranin kanssa, ja kritisoi tapaa, jolla kilpailua käytettiin sanomalla, että “Emme vain pelanneet kilpailukorttia, käsittelimme sen kannen pohjalta.” Vastauksena Cochran sanoi, että Shapiro “oli kätevästi unohtanut, että hän oli se, joka sekoitti ensimmäisenä pakan.”

36. Uusi aikakausi
Simpson-saagan uskotaan olleen käännekohta amerikkalaisen median historiassa. Vangitsemalla yleisön kuuluisan autotahdin ja sitä seuranneen oikeudenkäynnin ympäri vuorokauden uutisoimalla tapaus tasoitti tietä 24/7-uutisasemille, kuten CNN:lle.

35. Bronco
Maailman todistama kuuluisa auton takaa-ajo tapahtui 17. kesäkuuta 1994 ja näki Simpsonin risteilyssä moottoritiellä, jota seurasi poliisi ja helikopterit nyt surullisen kuuluisalla White Ford Bronco -ajoneuvolla. Vaikka äärimmäisen mieleenpainuva hetki kutsuttiinkin “tahtaaksi”, se tapahtui todella pienellä nopeudella.

34. Kytke ilmastointi päälle
Valkoista Ford Broncoa pahamaineisen takaa-ajon aikana ajanut mies paljastui Al Cowlingsiksi, Simpsonin pitkäaikainen ystävä ja joukkuetoveri hänen päivistään Buffalo Billsissä.

33. Rotujako
Toinen oikeudenkäyntiin vaikuttanut seikka oli rotujen väliset suhteet. Tutkimukset kertoivat, että suuri osa yleisestä mielipiteestä Simpsonin oikeudenkäynnistä jakautui rotujen mukaan, ja tämä erimielisyyden kohta auttoi ruokkimaan kulttuurista kuilua oikeudenkäynnin aikana noussut rotuun liittyvissä kysymyksissä. Oikeudenkäynti tapahtui myös Rodney Kingin tapauksen ja vuoden 1992 Los Angelesin mellakoiden jälkeen, jotka olivat vain kaksi syytä rotujen jännitteiden lisääntymiseen Etelä-Kaliforniassa 90-luvun alussa. Kaikilla näillä ja muilla tekijöillä näytti olevan osansa oikeudenkäyntiä ympäröivään ilmapiiriin sekä tiedotusvälineiden sävyyn.

32. Tuomariston valinta
Asianmukaisten valamiehistön valitseminen tapaukseen oli monimutkainen ja pitkä prosessi, koska erimielisyydet olivat esimerkiksi rodullisia ja sukupuolisuhteita koskevia erimielisyyksiä – puhumattakaan sellaisten ihmisten löytämisestä, joilla ei ollut aiempaa tietoa tai ennakkoluuloja tapauksesta.

31. Cochran
Yksi Simpsonin oikeudenkäyntiin eniten liittyvistä henkilöistä on Johnnie Cochran, yksi Simpsonin tärkeimmistä asianajajista. Hänet muistetaan muun muassa hänen väitteensä, jonka mukaan Simpson joutui kehumaan rotunsa vuoksi – puolustuksen tarkoituksena oli herättää kohtuullinen epäilys valamiehistön mielissä.

30. Ennen CSI-efektiä
Toinen syy, miksi tämä oikeudenkäynti oli niin vaikutusvaltainen, oli DNA-todisteiden rooli syyttäjän tapauksessa Simpsonia vastaan. Simpsonia vastaan käytetyt DNA-todisteet olivat uusi käsite ei vain niille, jotka seurasivat oikeudenkäyntiä tiedotusvälineiden kautta, vaan mikä tärkeintä, valamiehistöille. Kesti kauan ennen kuin aihetta käsiteltiin niin voimakkaasti sekä tiedotusvälineissä että oikeussalin draamoissa kuin se lopulta olisi, ja keskivertoihminen kadulla ei tyypillisesti ymmärtänyt sen takana olevaa tiedettä. Tuomariston ymmärrys DNA-todisteiden tieteestä tai sen puute vaikutti todennäköisesti siihen, kuinka he arvioivat sitä pohdiskelussaan.

29. Dramaattinen reaktio
Kun Simpson ei ryhtynyt poliisiksi silloin, kun hänen piti tehdä, hän antoi kirjeen ystävälleen ja asianajajalleen Robert Kardashianille, jonka hän luki tiedotusvälineille. Muistiinpanon sävy ja sisältö saivat miehen uskomaan, että Simpson oli aikonut tehdä itsemurhan. Muistiossa Simpson kehottaa ihmisiä muistamaan hänet “todellisena EY-julkaisuna eikä tämänä eksyneenä ihmisenä”. Kun se luettiin ääneen, hänen äitinsä Eunice romahti.

28. Dynastia syntyy
Kuten aiemmin todettiin, Simpsonin oikeudenkäynti oli luultavasti ensimmäinen kerta, kun monet amerikkalaiset kuulivat nimen, johon jotkut tulisivat liian kyllästyneiksi: Kardashian. Se on totta, niin oudolta kuin se kuulostaakin, emme ehkä koskaan olisi saaneet suosittua tosi-tv-dynastiaa, ellei OJ Simpsonin ystävyys Robert Kardashianin kanssa johtunut siihen, että hän pyysi asianajajaa liittymään lailliseen unelmatiimiinsä. Tietenkin OJ Simpson: Made in America -elokuvan materiaalissa Simpson näytetään vähän ennen surullisen kuuluisaa Las Vegasin ryöstöään katsomassa kummitytärtään Kim Kardashiania, joka mainostaa Keeping Up With the Kardashians -ohjelmaa ja sanoo: “Se esitys ei kestä kahta viikkoa.”

27. Kaunis perintö
Kuinka lähellä Kardashianin perhe oli Simpsoneja? Kardashian ja hänen entinen vaimonsa Kris erosivat vuonna 1991, samana vuonna, kun Kris meni naimisiin Bruce Jennerin (nykyisin Caitlyn) kanssa ja otti hänen sukunimensä. Kris oli läheisiä ystäviä Nicole Brown Simpsonin kanssa, ja kun hänen tyttärensä Kendall syntyi vuonna 1995, hän antoi hänelle toisen nimen “Nicole”. Kendall on kutsunut Brown Simpsonia äitinsä parhaaksi ystäväksi.

26. Fool Me Once…
Vaikka Simpson vapautettiin häntä vastaan suunnatussa surullisen kuuluisassa ja eeppisessä rikosasiassa, seurasi myös siviilioikeudenkäynti, jossa hän ei ollut niin onnekas. Siinä tapauksessa hänet todettiin vastuulliseksi kuolemantapauksista ja hänen velvollisuutena oli maksaa uhrien perheille yli 30 miljoonaa dollaria vahingonkorvauksia.

25. “Se on irstaista, irstaista, röyhkeää, törkeää.”
On vain luonnollista, että 90-luvun suosituin oikeusjuttu tehtiin viihdyttävistä aiheista 90-luvun suosituimmassa TV-ohjelmassa Seinfeldissä. Vaikka oikeudenkäynnin ja tapauksen näkökohtia on viitattu useammin kuin kerran, tunnetuin esimerkki on Jackie Chilesin hahmo, Kramerin asianajaja ohjelmassa, joka perustuu suoraan Johnnie Cochraniin.

24. Muut Simpsonit
Sen lisäksi, että hän esiintyi lähes jatkuvasti myöhäisillan monologeissa 90-luvulla, Simpson onnistui saamaan mainitsemisen myös toisessa suositussa ohjelmassa, joka kertoo perheestä, jolla on hänen sukunimensä, Simpsonit. Jaksossa “The Simpsons 138th Episode Spectacular” kommentoitiin, kuinka Homerin vapauttamiseksi syytetystä rikoksesta olisi jätettävä huomioimatta kaikki “Simpsonin DNA” -todisteet – ilmeinen vihje kuuluisalle oikeudenkäynnille. päättyi juuri ennen tämän jakson esittämistä.

23. Parodiat jatkuvat
Näiden ajankohtaisten oikeudenkäyntiä koskevien viittausten lisäksi tapaus löytää edelleen tiensä moniin popkulttuuriviittauksiin ja parodioihin. Vuoden 2009 Family Guy -jakso nimeltä “The Juice is Loose” keskittyi täysin OJ Simpsonin aiheeseen, vaikka varsinaisen oikeudenkäynnin päättymisestä oli kulunut yli kymmenen vuotta.

22. Dersh
Yksi Simpsonin “Dream Team” -ryhmän lakimiehistä oli suosittu Harvardin oikeustieteen professori ja perustuslaillinen tutkija Alan Dershowitz. “The Dersh” tunnetaan nykyään paremmin poliittisena kommentaattorina, joka kirjoittaa ja puhuu laajasti aiheista, kuten Lähi-idän konfliktista ja lakiin liittyvistä kysymyksistä.

21. Prime Time Star
Toinen nimi lisättäväksi Simpson-oikeudenkäynnin aikana paljastuneiden ja tunnetuiksi tulleiden henkilöiden pitkälle listalle on Greta Van Susteren, joka oli CNN:n lainopillinen analyytikko. oikeudenkäynnin aikana ja jatkoi useita omia uutisohjelmia useilla asemilla.

20. Onneton 13
Yli kymmenen vuotta oikeudenkäynnin päättymisen jälkeen OJ Simpson joutui yhtäkkiä jälleen vaikeuksiin, kun hänet pidätettiin ja lopulta vangittiin pokaalien ja muistoesineiden varastamisesta Las Vegasin urheilumuistokauppiaalta, minkä hän väitti. olivat oikeutetusti hänen. Tuomio annettiin lähes 13 vuotta hänen alkuperäisen murhatapauksensa vapauttamisen päivästä. Hänet tuomittiin 33 vuodeksi vankeuteen, mutta hänet vapautettiin ehdonalaisesti ja vapautettiin 1. lokakuuta 2017. Siitä huolimatta monet ovat kommentoineet, kuinka 33 vuoden tuomio ei välttämättä sopinut rikokseen, mukaan lukien yksi uhreista, Bruce Fromong, joka sanoi: “Kyse ei ollut oikeudenmukaisuudesta. He halusivat miehen, joka selvisi murhasta vuonna 1994.”

19. Whodunit
Simpson todettiin syyttömäksi murhatapauksessa, mutta oikeudenkäynnistä kuluneiden yli 20 vuoden aikana ketään muuta epäiltyä ei ole tuomittu todelliseksi murhaajaksi. Joten jos tuomio oli oikea, kuka sen todella teki? Kuten muutkin korkean profiilin tapaukset 90-luvulta – JonBenet Ramseyn murha tulee mieleen – näyttää epätodennäköiseltä, että saamme koskaan tietää tarkalleen, mitä tapahtui.

18. Rahan pyörittäminen
Vaikka Simpson määrättiin maksamaan yli 30 miljoonaa dollaria vahingonkorvauksia murhan uhrien omaisille, suurinta osaa rahoista ei ole vieläkään saatu, ja korkoineen hän on nyt velkaa lähes yhteensä 60 miljoonaa.

17. Kulissien takana
Kun kaikki katsoivat eeppistä autotahtia, poliisi oli onnistunut saamaan yhteyden Simpsoniin hänen kännykkäänsä, ja puhelun tallenne ja kopio on sittemmin julkaistu. Puhelu koostui siitä, että etsivä Tom Lange yritti saada Simpsonin pois mahdollisesta vahingoittamasta itseään.

16. Prodigy
Simpson oli jalkapallon tähtipelaaja jopa yliopistouransa aikana, jolloin hän pelasi USC:ssä ja sai vuoden 1968 Heisman-palkinnon.

15. Pitkä ura
Sen yhdeksän vuoden lisäksi, että hän pelasi Buffalo Billsissä, Simpson pelasi myös kaksi vuotta San Francisco 49ersissä – yhteensä yksitoista kautta NFL:ssä.

14. If I Did It
Vuosina 2006–2007 Simpson kirjoitti haamukirjoittajan kanssa kirjan nimeltä If I Did It – mikä on periaatteessa juuri sitä, miltä se kuulostaa. ESPN-dokumentti OJ Simpson: Made in America sisältää materiaalia, jossa Simpson puhuu miehelle, joka haamukirjoitti kirjansa, ja kuvailee yksityiskohtaisesti ajoreitin Brown Simpsonin kotoa takaisin kotiinsa, jonka hän olisi mennyt, jos hän olisi tehnyt niin. se. Toinen haastattelu on ilmaantunut, jossa Simpson puhuu murhista ja kokemastaan hypoteettisella tavalla, mikä on johtanut joihinkin spekulaatioihin, että tämän oli tarkoitus olla eräänlainen osittainen tunnustus.

13. Palauttaminen
Elokuussa 2007 tuomioistuin myönsi oikeudet 90 %:iin If I Did Itin tuotosta Ron Goldmanin perheelle, joka oli edelleen velkaa miljoonia dollareita siviilikanteen sovittelusta. He julkaisivat kirjan uudelleen koko otsikolla If I Did It: Confessions of the Killer, ja “If” otsikossa pienennettiin hyvin pieneen kirjasinkohtaan “I Did It” -merkinnän vieressä uuden painoksen kannessa.

12. Kriisikartoitus
Presidentti Bill Clinton yritti rauhoittaa sosiaalista myllerrystä, joka olisi voinut johtua Simpsonin tuomion aiheuttamista intohimoisista tunteista. Hän kehotti ihmisiä kunnioittamaan tuomaristoprosessia ja tekemään parhaansa rodullisten jännitteiden rauhoittamiseksi.

11. Toinen ennätys
Jotkut ovat ehdottaneet, että auton takaa-ajopäivä oli ollut Domino’s Pizzan historian paras työpäivä tähän asti, koska ihmiset olivat liimautuneita televisioihinsa eivätkä halunneet tehdä illallista. heille itselleen. Jotkut sanovat, että myynti saavutti jopa Super Bowl -sunnuntaitason.

10. Jos hanskat eivät sovi…
Ehkä valkoista Ford Broncoa lukuun ottamatta OJ Simpsonin oikeudenkäyntiin ei liity lähempää kuvaa kuin hansikkaat, joita häntä pyydettiin kokeilemaan oikeudessa . Käsinepariin kuului yksi murhapaikalta löydetty ja yksi Simpsonin omaisuudesta löydetty, jotka olivat samaa merkkiä ja kokoa.

9. Rotupuolustus
Yksi Simpsonin puolustuksessa käytetyistä todisteista oli väite, että hänen tapauksensa parissa työskentelevät poliisit olivat rasistisia. Erityisesti Mark Fuhrman-niminen upseeri erotettiin ja häntä syytettiin rodullisten epiteettien käytöstä työnsä aikana. Vaikka Fuhrman pahoitteli tätä, hän vaati, että hänen huono kielensä ei saisi estää hänen mielestään hyvää poliisityötä tapauksen parissa.

8. Nimipeli
“OJ” sopii Orenthal Jamesille. Nimen, jonka hänen isoäitinsä antoi hänelle ranskalaisen näyttelijän mukaan, josta hän oli pitänyt. Koska OJ tarkoittaa myös appelsiinimehua, Simpsonia kutsuttiin usein “mehuksi”.

7. Isä, isä
OJ Simpsonin isä Jimmy oli kerran ollut suosittu drag queen San Franciscon alueella. Vanhin Simpson tuli myöhemmin elämässään homoksi. OJ Simpson: Made in America -julkaisussa OJ:n lapsuudenystävä kertoo tarinan kahdesta nuoresta miehestä, jotka vierailivat Jimmy Simpsonin luona ja löysivät hänet miehen kanssa, molemmat kylpytakeissa. Myöhemmin elämässään Simpsonin väitettiin lyövän Nicole Brown Simpsonia, koska hän antoi homoseksuaalin miehen suudella heidän poikaansa.

6. Juiced!
Kun yleisö uskoo jonkun syyllistyneen murhaan, oletetaan, että hänen uransa julkisuudessa on ohi. Saatat yllättyä kuulla, että OJ Simpson näytteli omassa tosi-tv-ohjelmassaan vuonna 2006 (10 vuotta oikeudenkäynnin jälkeen), joka sisälsi kepposia pahaa-aavistamattomille ohikulkijoille, jota seurasi tunnuslause “sinua on lyöty!” – mikä ei ole yllättävää, ei koskaan. aivan yhtä paljon kuin Punk’d.

5. Kansalaisvelvollisuus
Koska monet ihmiset tuntevat Simpsonin syyllistyneen rikoksiin, kysymys siitä, miksi valamiehistö vapautti hänet syytteistä, on ollut siitä lähtien paljon spekuloinnin kohteena. Kolme tuomarista teki yhteistyötä Madam Foreman -kirjan parissa, jossa he jakavat näkemyksensä siitä, mitä tuomariston huoneessa todella tapahtui.

4. 267 päivää, 266 yötä
267 päivää kestäneen oikeudenkäynnin jälkeen, johon kuului yli 1 105 todistetta ja 13 todistajaa, valamiehistöltä kesti vain alle neljä tuntia saadakseen syyttömän tuomion. Kun tuomari nro 2, Yolanda Crawford, kysyttiin, kuinka he saattoivat tehdä tuomion niin nopeasti, hän vastasi “266 yötä”. Se on melkein vuoden päässä perheestä, ystävistä ja urasta. Pitkä, uuvuttava oikeudenkäynti ja tuomarit oikeudenkäynnin aikana asetetut rajoittavat ehdot johtivat siihen, että tyhjentynyt valamiehistö päätyi hyvin nopeasti tuomioon.

3. Tunnuslause
“Jos se ei sovi, sinun on vapautettava” oli Johnnie Cochranin ikimuistoinen päätöslause, jonka oli tarkoitus olla niin mieleenpainuva ja retorisesti tehokas, että se pysyisi tuomariston mielessä. No, hän sai odottamansa tuomion, ja linja oli niin tarttuva, että kaikki muistavat sen vielä 20 vuotta myöhemmin – joten kai Johnnie oli tyytyväinen itseensä.

2. Miksi se ei sopinut
Dokumenttielokuva OJ Simpson: Made in America on täynnä tapausta koskevia pommeja, mikä ei ehkä ole sen järkyttävämpää kuin Simpsonin agentin Mike Gilbertin väite. Gilbert tiesi käsineparista, joista toinen oli löydetty rikospaikalta ja toinen Simpsonin kotoa, ja aavisti heidän roolinsa oikeudenkäynnissä ja väitti käskeneensä Simpsonia lopettamaan niveltulehduslääkeensä käytön muutamaksi viikoksi, jotta hänen kädet turvottaisivat. Tämä varmisti paitsi sen, että hansikas ei istu, vaan myös sen, että Simpson ei kyennyt taivuttamaan sormiaan vetääkseen käsinettä käteensä. Riippuen siitä, kuinka paljon Gilbertiä uskot, hän on myös väittänyt, että juoessaan Simpsonin kanssa eräänä iltana Simpson sanoi: “Jos hän (Brown Simpson) ei olisi avannut ovea veitsellä, hän olisi edelleen elossa.”

1. Loppu
Kauan odotettu tuomio julkaistiin lopulta 3. lokakuuta 1995. Syytön tuomio kohtasi kiistaa ja keskustelua – joista suuri osa jatkuu vielä tänäkin päivänä. Oikeussalista otetuissa videoissa, kun Brown Simpsonin murhaa koskeva tuomio julistetaan syyttömäksi, Cochrane huutaa juhliessaan ja Simpson hymyilee, kun taas Kardashian näyttää haikealta ja tuhkalta. Kun sama tuomio luetaan Goldmanin murhasta, hänen sisarensa esitetään äänekkäästi itkemässä. Oikeussalin ulkopuolelle kokoontuneessa suuressa väkijoukossa nousi kova hurraus, ja kun tuomio julkaistiin uutisissa, muita ryhmiä kerääntyi ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa, mukaan lukien suuri joukko Times Squarella.